En tveksam kvalitetsmarkör

Jag skall bara ha kul. Jävligt kul. Det puttriga försnacket med mellostjärnor och idoldeltagare och artister i största allmänhet låter ofta likadant. Man skall ha kul på scen. Njuta varje sekund. Liknande tongångar hörs från poänglösa och bortröstade när dramat sammanfattas: Jag hade iallafall kul. Strategin tillämpas inte lika flitigt inom andra yrkesgrupper (även om vi föredrar både busschaufförer och butiksbiträden som inte helt förlorat illusionerna). Skoj är en tveksam kvalitetsmarkör — snarare kan motsatsen verka prestationshöjande. Studier från University of California visar att den som är måttligt road, snudd på uttråkad, når bättre resultat i kreativ problemlösning. Och inom högre forskning sätts torra rön och viss förutsägbarhet framför knalleffekter och personlig utlevelse. (Åtminstone i regelboken.) Vägen till framgång kan vara tämligen flack. På sätt och vis är det ganska befriande. Lite kul, rentav.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: