Gallring bland symbolerna

Flaggors symbolvärde kan inte underskattas. Några är fallna från himmelens sky. Andra är färgade av blod, Guds godhet eller döden själv. De väcker känslor. En brinnande flagga talar sitt tydliga språk. Klottrade könsord kan ge dryga dagsböter, det har vi sett. Och marscherande skinnskallar kan solka bilden av blågult som vajar i gröna täppor.
—–I en rad amerikanska delstater diskuteras nu sydstatsflaggans vara, som en följd av skotten i Charleston. Innan dådet poserade mördaren på nätet med nämnda flagga och skjutvapen i hand. “The rebel flag”, som den även kallas, är sedan länge svårt belastad, och visst bör man gallra bland förlegade bilder och unkna monument. Det är en viktig symbolhandling. Men historien visar att det krävs mer — såsom genomgripande förändringar i samhällsapparaten. Så varför inte börja med de lagar som ständigt beväpnar nya mördare?