Arkitekturens tuttifrutti

Man kan föreställa sig byggherrens brief: ”Vi måste få in lite liv i fasaden. Göra något som sticker ut. Något som tar för sig.” Den förhärskande nyfunkisen skrudas med ränder och rutor i pigga kulörer. Slumpvis varierade fasadmaterial bryter den så föraktliga symmetrin. Mönstrad betong och väldiga motivtryck planterar blomrankor och späda björkar på annars lågmälda fasader. Den slätputsade enformigheten bekämpas med fiffiga påhäng.

Dagens byggande rymmer många aspekter: Rutnätsplan eller uppbrutna kvarter? Enkla volymer eller avsiktlig friktion? Stort eller smått? Alldeles oavsett kan vi nog leva utan arkitekturens tuttifrutti. Den är ett påtagligt hinder för nytänkande och långsiktig utveckling, och döljer sällan en undermålig konstruktion.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s