Ansträngd jakt på autenticitet

Det skrivs öppna brev som aldrig förr. Vassa pennor söker äkthet och nerv. Många drömmer nog om att göra en Jonas Hassen Khemiri, vars brev till justitieministern har delats hundratusentals gånger på nätet. Men tricket funkar inte varje gång. Det där personliga tilltalet blir istället ansträngt. Detsamma gäller brevväxlingen mellan skribenter som på varsitt håll betraktar världen. Lite som pingpong, med läsarna som ofrivillig hejaklack.
—–Ibland trendar stilfigurer med buller och bång. Inför årets Almedalsvecka läste partiledarna samma retorikhandbok och gav oss människoöden från verkligheten. Jeanette, Irina, Tommy och de andra gav kött och blod åt talen. Med blandat resultat. Stundvis överskuggades budskapet av konstruktionen. I sin jakt på autenticitet riskerar brevskrivaren samma öde: Så småningom blir det lite tjatigt.