Kritiska beslut får vänta

Morgonmänniskan är en myt. Åtminstone om hon använder väckarklocka. Amerikanska sömnforskare beskriver uppvaknandet som en utdragen process hos alla och envar. Medan grundläggande fysiologiska funktioner är snabbt på plats när klockan ringer, unnar sig hjärnans beslutföra delar (och vår självkontroll) en ordentlig sovmorgon. Enligt färska studier upp till fyra timmar. Kallduschen är påvisat verkningslös. Liksom kaffebaljan. Särskilt sinkas den som kommit åt snoozeknappen – att starta om sömncykeln är något av ett dubbelfel.
—–Kanhända skall delikata frågor bordläggas på morgonkvisten? Hjärnforskaren Kenneth Wright Jr vid University of Colorado är tydlig: Kritiska beslut får gärna vänta. Tankarna går till kontrollrum och manöverhytter, men också till morgonmöten i beslutande församlingar. Bör rättrådiga medborgare ta bilnyckeln från den som snoozat en gång för mycket? Och dras den klassiska nattmanglingen med oförtjänt dåligt rykte?

En kommentar

  1. Elin Oskarsson

    Och tanken går till de två herrarna Sören och Glenn som planerar paddla rumt Svalbard i båt utan uppehåll. Med korta sömnintervaller påverkas beslut och handling. Paddla undan. Paddla.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s