Kritiska beslut får vänta

Morgonmänniskan är en myt. Åtminstone om hon använder väckarklocka. Amerikanska sömnforskare beskriver uppvaknandet som en utdragen process hos alla och envar. Medan grundläggande fysiologiska funktioner är snabbt på plats när klockan ringer, unnar sig hjärnans beslutföra delar (och vår självkontroll) en ordentlig sovmorgon. Enligt färska studier upp till fyra timmar. Kallduschen är påvisat verkningslös. Liksom kaffebaljan. Särskilt sinkas den som kommit åt snoozeknappen – att starta om sömncykeln är något av ett dubbelfel.
—–Kanhända skall delikata frågor bordläggas på morgonkvisten? Hjärnforskaren Kenneth Wright Jr vid University of Colorado är tydlig: Kritiska beslut får gärna vänta. Tankarna går till kontrollrum och manöverhytter, men också till morgonmöten i beslutande församlingar. Bör rättrådiga medborgare ta bilnyckeln från den som snoozat en gång för mycket? Och dras den klassiska nattmanglingen med oförtjänt dåligt rykte?