Även de ratade gör stundom succé

Föreningen Svenska Tecknare lanserar en nyhet i sin årliga tävling för grafisk design och illustration. Med specialkategorin Mod och misslyckande vill man återupprätta idéerna ingen köpte (trots att de förstås var briljanta). Det är en näsknäpp åt tjockskalliga uppdragsgivare och en kontrafaktisk smällkaramell: Se så fint allting kunde ha blivit!
—–Och visst kan misslyckanden vinna segrar. Även de ratade gör stundom succé. Ett praktexempel heter Pippi och gick oss nästan ur händerna när Bonniers sjabblade till det på fyrtiotalet. Men när allt skall fram ur kreatörens gömmor negligeras skillnaden mellan att ha en idé och att genomföra den. Det senare är ett konststycke i sig själv och kräver en alldeles särskild timing. Djupdyket i byrålådan blir mest ett sätt för de tävlande att inmuta sina ofullbordade opus. Och därtill deklarera: Jag var först, om än på kammaren.