Kluriga kulörer

Hur blir det med slottet? Frågan bränner inför huvudstadens stora ansiktslyft: Ljusgult, rosa eller gråbrunt? Samtidigt på västkusten faller täckelset från Göteborgs rådhus. Ståtlig klassicism och världsberömd funkis står nyputsad i sitt hörn av Gustav Adolfs torg. Men det k-märkta komplexet har utåt berövats stringensen. Fält och fackverk i gult, vitt och natursten har tonats ner och kontrasterna försvagats. Tydligast blir det i Asplunds annex, där en ängsligt enfärgad fasad tystar dialogen med grannens kolonner och pilastrar.
—–Fastighetsägaren hänvisar till framskrapade färgfragment (annexet har återfått färgsättningen från sin tidiga barndom) och tunga instanser har sagt sitt. Så kanske skall ögat bara vänja sig? Alldeles oavsett väcker var renovering frågor om då och nu. Är “det ursprungliga”, vad det nu innebär, ett givet mål när viktiga landmärken doppas i färgburken?