I diktatorns garderob

Då och då får vi glimtar ur diktatorernas liv: Plastiga palats med gulddetaljer, hemmabio med Van Damme-action nonstop, drivor av akademiska titlar och färgglada pumps. Just nu står Muammar Gadaffi i ljuset, med en garderob lika fasaväckande som hans blodtörst. Redan 2009 häpnade Vanity Fair när han bar Afrika som brosch på bröstet och bilder på döda hjältar tryckta över glansiga sidensjok. Lacroix och Liberace i ett, skrev man.
—–Gadaffi är extrem, men inte ensam. På nätet hittar man bland annat “Best dressed dictators” och “Dictators in uniforms”, topplistor över uppklädda despoter världen över. Ju längre tid vid makten desto mer flippade munderingar. Oemotsagd är man hämningslös. Som en bladig turist på basaren där fräsiga hattar lockar till köp.
—–Folkvalda ledares modemissar är sällan grövre än illa matchade slipsar och bijouterier. Med färre jasägare runt sig dyker man inte lika djupt i utklädningslådan. Undantaget är Benedictus XVI som gärna kuskar runt i sin röda, vidbrättade Saturno-hatt (som gjord för Royal Ascot). Och trots att han inte är diktator, kan han bli farlig på topplistorna: Vald på livstid av polarna och med en och annan festlig hatt är han en given bubblare.