En slaktarodyssé

Staffan Westerberg hade förstört våra liv. Stunderna i tevesoffan mot slutet av sjuttiotalet hade fått efterverkningar och nu plågade oss minnesbilderna av Vilse, Trashanken och Storpotäten. Reaktionen kom under sent nittiotal från barnen som då växt upp till medveten ungdom och startat ett slags kampanj mot statlig teve och attityder den en gång förmedlat. Som barn av samma generation hade jag skrämts av både det ena och det andra, men var inte övertygad om att rätt man stod anklagad. Ett bokfynd på en loppmarknad nyligen fick mig att minnas och bekräftade mina tvivel.
—–Skurken heter i själva verket Horst Tuuloskorpi och hans barnbok De goda djuren skrämde nog skiten ur mången pilt. Jämfört med denna slaktarodyssé är Westerbergs Vilse i pannkakan på sin höjd en lätt, vegetarisk anrättning. De goda djuren mjukstartar visserligen i bilden på en pojke med en kattunge i famnen, men texten inunder antyder vad som komma skall: “Människan och katten är djur, som gärna äter andra djur”. Följaktligen visas hur en gris elchockas, töms på sitt blod och sågas itu. En travhäst går i pension och hänger snart upp och ned från taket med avkapade ben och öronen bortskurna. På ena sidan av ett uppslag gullas med nyfödda kalvar medan man på den andra skjuter en kula mellan ögonen på en fullvuxen ko. Kaniner, får och kycklingar möter samma öde — allt presenterat i svartvita, ofta dramatiskt ljussatta, fotografier. Bilden av en korvkiosk någonstans i Sverige avslutar sviten, och kön till luckan är förstås lång!

Jag själv var feg och läste aldrig boken när det begav sig, men vad hände dem som gjorde det? Den tröstande förälderns “bara på låtsas” kan ibland jaga rädslan på flykten, men svårligen kan man ha lurat den här bokens läsare. Tidens anda påbjöd snarare ett osentimentalt “så funkar det”. Att liv blivit förstörda är kanske inte sannolikt. Mer troligt skapade Horst Tuuloskorpi med sin berättelse en mängd hängivna vegetarianer. Och frågan är förstås om det var hans egentliga syfte: Föredrar han själv pannkakan med eller utan fläsk?