Viktig text?

Viktig är ordet när lästipsen duggar tätt på twitter. En viktig text, i motsats till lättuggade bagateller, ger andlig näring utöver nödtorften. Den är ett nyp i örat på samtidsdebatten. Ett ord i rättan tid. Med förpliktande etikett uppmanar man till läsning, och korar i realtid morgondagens teser. Inte med ett försynt angelägen, utan torrt och magistralt.
—–Men vad är egentligen viktigt? Den amerikanske sociologen Howard S. Becker menar att v-ordet är överflödigt som markör för det verkligt betydelsefulla: Att alls artikulera en ståndpunkt kan i sig vara nog. I sin bok Writing for Social Scientists manar han istället till sparsamhet med adjektiven – för ett mer övertygande tonläge. Eller som författaren Unni Drougge nyligen vädjade till ordrika medtwittrare: Snälla, skriv aldrig att en text är “viktig”! Vem fan vill då läsa den?