Tristessens frukter

Äntligen en glad nyhet: Tråkigt är bra. Under rubriken The Virtues of Daydreaming puffar The New Yorker för tillvarons transportsträckor. Enligt färska rön främjas vår förmåga till kreativa lösningar av en dos tristess. Studier från University of California visar hur uttråkade själar knäcker tankenötter med bravur. På annat håll tröttas försökspersoner med Tolstojs tegelstenar för att sedan generera snilleblixtar. Sannolikt fungerar också ringlande köer, snåriga blanketter eller en vanlig skurtrasa – allt efter tycke och smak. Hemligheten stavas nämligen dagdrömmeri: På flykt undan grådasket fabricerar vi egna guldglänsande världar, och när vi vistas där får hjärnan svängrum. Problemen knådas, bortom viljans kontroll, medan vi tänker på annat. Det finns egentligen bara en hake. Parallell forskning slår fast att utdragen verklighetsflykt och inre flackande inte sällan gör oss olyckliga.