Minnet av mammas mat

Maten är numera vad våra hem länge varit: Ett outsinligt samtalsämne och skäl för mer eller mindre trovärdiga experter att mysa i media. Samma energiska existenser som hamrade sig på tummen i teve gräddar nu surdegslimpor och grillar egenskjutet för fulla muggar. Dieter lanseras och värderas som svajiga börsaktier från dag till annan.

Meny i P1 är ett välkommet avbrott. Radions långkörare leds i sommar av journalisten Mustafa Can som helst av allt talar identitet. Laxen och jordgubbarna är visserligen där, men tonläget är fjärran från pladdret över en blänkande Weber Q 300. Bäst hittills är stunden i köket med Katerina Zylberszac. Hon överlevde förintelsen och har sedan dess sökt återskapa barndomens smaker. I koncentrationslägret var minnet av moderns mat ständigt närvarande, och tanken på att aldrig själv få laga den lika skrämmande som döden. När radio djupdyker i 87-åringens grytor har hon för första gången skrivit ner ett recept ur sitt inre. Soppan med vaxbönor. Mammas paradnummer.