Karl-Oskar heter inte Barnevik

Två välkända smålänningar har tagits som gisslan. De folkkära Moberg-figurerna Karl-Oskar och Kristina har blivit talesmän för alla som hatar det svenska skattetrycket. Deras levnadsöde utgör sedan länge ett tillhygge för moderater i häcklandet av skattesystemet. Slutsatsen är att blott den som flyr landet undgår beskattning till döds. Just nu lånar Fria Moderata Studentförbundet Kristinas röst till en affischkampanj på stan. Innebörden i hennes berömda replik, “jag tyar icke mera”, är emellertid en smula förvrängd. Det som framförallt plågar henne är inte hunger och hopplöshet, utan rena procentsatser: Till skillnad från litteraturens Kristina är nog denna tämligen välbärgad, och jagad av en illfundig skattmas. Liknelsen skaver. Tvärtemot vad Fria Moderata Studentförbundet tycks tro heter vår tids Karl-Oskar och Kristina varken Barnevik, Stenbeck eller Wallenberg i efternamn. De är snarare folkpensionärer, studenter, arbetslösa invandrare eller ensamstående föräldrar med dubbelskift i det offentliga. Det vill säga de som oftast blir kvar när andra satt sig i säkerhet. Att någon av dem utan vidare skulle kunna pynta för en enkel resa över Atlanten måste betraktas som rent nys.